Рухатися вперед - Історія успіху деревообробника

Спеціаліст деревообробної галузі Рольф Ромбач споруджує дерев'яні будинки преміум-класу Nur-Holz з допомогою ножової голівки для нарізання мінішипів LEUCO surfCut. І на це є вагомі причини.

9 років тому Рольф Ромбач почав виробництво елементів Nur-Holz для зведення будинків. Чим вони особливі: всі збірні елементи виконані з твердої деревини за допомогою різьбових стрижнів з бука, без клею. З цього почалася історія успіху. Деревообробник, який займається інноваціями, завжди прагне оптимізувати виробничий процес. Саме тому Ромбач вирішив використовувати нову високопродуктивну голівку для нарізання мінішипів LEUCO surfCut. 

 

Все за стандартом

Під час виробництва масивних деревних елементів Nur-Holz на монтажні столи викладаються конструктивні елементи впоперек або подіагоналі. Після цього спеціально розроблена машина свердлить глухі отвори на поверхні за визначеним малюнком і повертає ґвинти для масивної деревини. Зараз лічильник заводу показує 1.7 млн. Ця конструкція запатентована і дозволяє отримати жорсткі компоненти  без використання клею. З тих пір компанія Rombach Bauholz und Abbund GmbH перетворилася на одного з провідних виробників дерев'яних будинків. Це була тривала і напружена подорож від невеличкого бізнесу до однієї з найбільших інноваційних компаній, зі штатом 70 співробітників, яка виготовляє дерев'яні будинки.  

А все тому що «різьбові з'єднання тримаються набагато краще, аніж такі ж із використанням дюбелів, які, зазвичай, застосовують для цього, але їх не так уже й легко виготовляти», – пояснює Ромбач.

Для виготовлення шурупів по дереву Ромбач розробив та впровадив самонарізальну машину. «Ми розробили систему, яка працює втричі швидше і точніше», – розповідає Ромбач.

Створювати унікальне

Після з'єднання на індивідуальній виробничій лінії починається етап обробки. Елементи, розміром 2,90 х 8,60 м, фрезеруються пласким обробним центром серії Hundegger. З одного боку, знімаються витки різьбових стрижнів, з іншого – відбувається калібрування поверхні для того, щоб можна було легко приєднати іншу поверхню. Через такі великі формати це доволі тривалий процес порівняно з іншими операціями, такими, як форматування, складання, пазування та вирізання вікон і дверей. Ці вирізи вже враховані при укладанні дошки, тому потім потрібно лише їх вифрезерувати. Проте раціональний процес виробництва елементів забезпечує і численні проблемні зони для фрезерування лицьового боку стіни. З кожним переднім і зворотним рухом фрези з механічною обробкою при спільному обертанні та контробертанні відбуваються численні входи і виходи інструменту не тільки по краях, а й просто через ніши для вікон та дверей. Якість різання ножової голівки має вирішальне значення, особливо в тому, що стосується конструктивних елементів. 

«При такій обробці твердої деревини часто буває, що процес фрезерування призводить до поломки різців», – зауважує Штеффен Хампель, відповідальний за розробку інструментів в LEUCO. Компанія вирішила ці проблеми, створивши ножову голівку LEUCO surfCut. 

У чому різниця?

«Порівняно зі звичайними ножовими голівками, фрези surfCut мають більший осьовий кут, більші поворотні пластини, а також вони відрізняються стійкістю», – пояснює  Даніель Армбюстер, 

менеджер з виробництва продукції LEUCO.

Разом зі злегка заокругленими ножами це дає значно кращу якість фрезерування, триваліший термін служби інструменту та дозволяє працювати на вищих швидкостях подачі. Невипадково, саме Ромбач став першим користувачем інноваційного інструменту, який визнав потенціал поліпшеної ножової голівки. Особливо в тому, що вона працює не залежно від виробника верстата. Півтора року вже компанія працює з surfCut, заощаджуючи час  та  гроші. 

«За допомогою нової фрези ми можемо працювати вполовину швидше звичайних інструментів і досягати при цьому 75% можливої швидкості подачі верстату, порівняно з 50% при роботі з іншими інструментами», – говорить досвідчений столяр Френк Шмід.

Це явище пояснює експерт Штефан Хампел: «Геометрія інструменту оптимі-зована для обробки ялини та ялиці. При цьому багато гілок зрізається або вифрезеровується на лицьовому боці. У тому, щоб зробити це якісно, вирішальне значення має тиск різання. Це також залежить ще й від функціональності та швидкості видалення стружки з пазух інструмента». 

У surfCut розмір пазух більший, а також оптимізований відповідно до цих вимог. Це запобігає закупорюванню шматками гілок, що призводить до високого тиску різання та, як наслідок, нечистої поверхні.

«Крім того, великий розмір пазух та стій-ке виконання пластин значною мірою запобігають розриву на краю», – додає Хампель.

Клієнти стежать

Використання ножової голівки surfCut зменшує час на виробництво в компанії. 

«Якщо раніше заміна ножів при роботі в дві зміни була потрібна щодня, то відтепер, незважаючи на більшу швидкість подачі, змінювати ножі достатньо кожен третій або четвертий день», – говорить Шмід.  

Скорочення простоїв та плавне вироб-ництво, звичайно, порадували компанію Рольфа Ромбача. 

«Оскільки вимоги до якості у наших клієнтів значно зросли, ми шукаємо набагато кращі рішення для кожного етапу виробництва і вкладаємо великі кошти для оснащення парку верстатів, який включає в себе і шліфувальний верстат для обробки видимих поверхонь. Близько 95% елементів вдруге ніхто не дивиться. Наші клієнти хочуть бачити деревину з ідеальною поверхнею», – зазначає Ромбач. 

«З інструментом LEUCO ми можемо працювати набагато швидше, викорис-товувати інструмент довше і отримувати при цьому якісніший результат», – сказав Ромбач.